de aprilvissers

Laat je niet vangen

Propaganda

"Wegens krokusvakantie geen klimaatbrossers..."

Roept dit een reactie op? Voel je je wat geïrriteerd, omdat jezelf bent gaan betogen voor het klimaat? Of juist blij, dat iemand het eens durft zeggen waar het op staat?
Dan heeft deze propaganda zijn werk gedaan. Het probeert namelijk een reactie uit te lokken en op je emotie in te spelen.

Propaganda is geen fake news omdat er doorgaans geen feitelijke onjuistheden verteld worden. Toch is deze vorm van berichtgeving misleidend omdat ze doorgaans vanuit een sterk gekleurd perspectief wordt gemaakt en sterk inspeelt op de gevoelens van mensen eerder dan het gezond verstand.

Propaganda is redelijk makkelijk te detecteren, omdat het doorgaans duidelijk is wie de schrijver is en dat het om diens mening gaat.

In het voorbeeld hierboven wordt niets gezegd wat niet waar is: het is krokusvakantie en als het vakantie is, kan je ook niet spijbelen. Toch wil de auteur duidelijk op een gevoel van een groep mensen inspelen, door de vraag te suggereren dat alle klimaatbetogers met een (vervuilend) vliegtuig op vakantie zijn.